PLATS: Campus USÖ, ljusgård
OBS! Konstverket kommer att installeras under våren 2023.
Kico Wigren vill väcka tankar kring vår litenhet i det stora perspektivet. Här är hans egen text om konstverket i ljusgården på Campus USÖ:
Två astronauter upptäcker något oväntat på sin rymdpromenad. Mitt i intet siktar de en mörk svart sfär. Den är svartare än natten och skall enligt alla mätinstrument inte existera. Kanske får vi här beskåda mänsklighetens första visuella kontakt med det som universum består av till 95 % - den mörka materian. Eller är det ett svart hål?
Kico Wigren, 3-D renderad skiss på kommande verk "Upptäckarna"
Trots vår litenhet har vi som människor en lust att upptäcka det okända. Inga strapatser eller risker hindrar oss i sökandet efter mer. Samtidigt kan man vända på det en gång till. Vad vetenskapligt komiskt det är att vi upplever, lever i och hyfsat bra känner till endast ca 5 % av det som världsalltet är uppbyggt av. De atomer och partiklar som uppför sig som förväntat. Resterande 95 % är okänd terräng. Man blir ju nyfiken.
Sökandet och nyfikenheten resulterar i utflykter i mikro- och makrokosmos. I Cern söker vi efter hypotetiska partiklar i en 27 km perfekt rund underjordisk tunnel. HGP (human genom project) kartlade under flera decennier det mänskliga genomet. En global forskningsinsats utan dess like. Det går att räkna upp massor av exempel såklart. Men för mig finns det en gemensam nämnare, upptäckarlust och nyfikenhet.
Det har visat att de flesta större genombrott sker när forskningen är fri. Alltså när det inte tydligt finns ett strategiskt mål. Istället är drivkraften till många av de viktigaste genombrotten i mänsklighetens historia baserade på enskilda forskares vetgirighet inom ett specifikt område och i grund och botten på just nyfikenhet.
Mer om Kico Wigren på hans hemsida: www.kicowigren.com
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 20 februari 2023